“Pan Am” Nasıl Bir Dizi?

6068
Pan-Am-TV-Series

Christina Ricci çöp çekse izlerim. Bunu belirteyim önce.

Sezonun bir diğer yenisi, ABC kanalının dizisi Pan Am ve baş roldeki hosteslerden birisi de Christina Ricci. Hem 60’lı yıllar Amerikasında geçen bir dönem dizisi, hem seyahat tutkumu körükleyen “Lüks Havayolu Firması” gibi bir konu; üzerine de Christina Ricci! Ben bir diziden daha ne isteyebilirim ki!

Pan Am; yani Pan American Havayolları, 1950-1960 yıllarında Amerika ve dünyanın en büyük havayolu firması iken, 1991 yılında iflasını açıklamış; Amerika – Avrupa arasında ilk yolcu taşıyan 2 havayolu şirketinden birisi.

Dizi, Pan Am’in en popüler olduğu zamanlarda, 60’lı yıllarda 4 Pan Am hostesinin ve pilotlarının başından geçenleri anlatıyor bize. (anlatacak demek daha doğru çünkü daha 1 bölüm yayınlandı, 2. bölümde yarın gece yayınlanacak.)

60’lı yıllarda bu havayolu ile uçmak bir statü sembolü, lüks denen kavramın ta kendisi. Hele ki bir Pan Am hostesi olmak o dönem için, bir kadının başına gelebilecek en iyi şey; standartlara uyabilecek kadar zayıf, güzel ve kültürlü iseniz elbette.

Fonda soğuk savaş var, inanılmaz bir değişim gösteren bir dünya düzeni var. Ama bence daha önemlisi, erkeklerin dünyasında kendini göstermeye çalışan ve özgürlüğünü ilan etmiş/etmeye çalışan kadınlar var bu dizide, yanlış parametrelerle bu savaşı veriyor olsalar da. (Herkes bir dönem dizisi olduğundan Mad Men ile karşılaştırıyor diziyi ama bence en çok bu noktada benziyorlar birbirlerine; çalışan kadınlar noktasında. )

Açık konuşmak gerekirse Mad Men’in pilot bölümü kadar başarılı bir pilot bölüm izlemedik, zaten Pan Am biraz daha az ciddi bir dizi; lüks kavramının eğilencesini, bir hostesin/pilotun dünyayı geziyor ve güzel erkeklerle/kadınlarla tanışıyor, lüks otellerde kalıyor olmasının, bir statü sembolü olmasını keyfini anlatmak istiyor bize.

Baş rollerde Christina Ricci, Kelli Garner, Karine Vanasse, Margot Robbie ve  Michael Mosley var. 2. bölüm ismi “We’ll Always Have Paris” ve 3.bölüm ismi “Ich Bin Ein Berliner” olarak açıklanmış ve bu tarihi dokundurmalarla dolu bölüm isimleriyle de beni tavladılar. Müzikler de çekimler de iyiydi, dönem iyi yansıtılmış ancak konudan konuya biraz hızlı atlandığından kafa karışıklığı oluyor. Olsun o kadar.

Sezon yenilerinden kesinlikle en iyisi, en takip edilesi olanı… Umarım hikaye daha derinleşerek ve bize daha çok Christina Ricci göstererek ilerler.