2015-2016 Sezonu: Neden Henüz İptal Edilen Dizi Yok?

1845
İptal Diziler

Kasım ayına geldik ve henüz Amerika Ulusal Kanalları hiçbir yeni diziyi iptal ettiklerini açıklamadı. Bu yazımızda bu oldukça şaşırtıcı durumu analiz etmek istedik.

Minority Report reytinglerde çuvalladı. Keza Blood & Oil, The Player ve Truth Be Told‘un durumu da pek iç açıcı sayılmaz. Önceki yıllarda olsa bu diziler çoktan iptal edilmişlerdi. Ancak şu anda bu 4 dizi de hala yayın hayatına devam ediyorlar. 2015-2016 sonbahar sezonunda başlayan tüm diğer yeni dizilerle birlikte.

Bu yıl, Amerika TV Dünyası’nda 1950’li yıllardan beri görülmemiş bir durum yaşanıyor. Kasım ayının neredeyse ortasına geldik ve henüz iptal edilen yeni dizi yok!

Bu, TV dünyasında/endüstrisinde büyük değişimler yaşandığının önemli bir belirtisi. Dijital çağ, sosyal medya, globalleşen dünya. Bizler Amerika dizilerine çoğu zaman “illegal” yollardan erişim sağlıyor olsak da, Amerika’daki izleyiciler için de durum çok farklı değil. Artık dizi kanalda yayınlandığı anda izleyen çok az insan var. Çoğu kişi ya kaydediyor ya da daha sonra Netflix gibi yayın organları üzerinden takip ediyor dizileri. (Buna “streaming” deniyor İngilizce’de ama bir diziyi Netflix üzerinden izlemek için artık “netflix” kelimesi de fiil olarak kullanılmakta.) Dolayısıyla artık bir dizinin izlenme oranını (reyting!) klasik yöntemlerle ölçmek ne çok mümkün ne de gerçeği pek yansıtıyor.

Tom Nunan’ın (UCLA School of Theater, Film and Television) dediğine göre stüdyo yöneticileri sonbahar sezonunda başlayan yeni dizilerin performansı ile ilgili çok dikkatli konuşuyorlar çünkü tükürdüklerini yalamak istemiyorlar. Çünkü dizi büyük bir potansiyeli olmasına rağmen yanlış kanalda, yanlış zamanda yayınlanıyor olabilir. Ya da yeterince tanıtımı yapılmamış da olabilir. Dolayısıyla dizi başka bir kanalda küllerinden doğabilir.

Şöyle örnekler var mesela: FOX tarafından iptal edilen The Mindy Project Hulu‘da yayın hayatına devam edecek, NBC‘nin iptal ettiği Community, Yahoo’da final yaptı; AMC‘nin iptal ettiği The Killing, Netflix tarafından alındı…

Hal böyle olunca kanallar yeni bir uygulamaya giriştiler, dizileri iptal etmektense sipariş ettikleri bölüm sayısını azaltıyorlar. Minority Report, The Player, Blood & Oil veTruth Be Told dizilerinde olduğu gibi.

Dizileri iptal etmektense, üretilen bölüm sayısını azaltmak, kanal yöneticilerine riskli görünen dizileriyle alakalı önlem alma fırsatı verirken, aynı zamanda başarı potansiyeli olabilecek bir diziyi de rakip kanalların eline geçmekten kurtarıyor.

Jeffrey McCall (DePauw University, India) kanalların dizilerin bölüm sayısını kısaltmasının daha çok finansal bir karar olduğunu, kanallara yayın zamanını önceden planlanmış programlarla doldururken, uzun süreli bağlılıktan da kurtarıyor.

Minority Report, Fox

Klasik reyting ölçümü, artık oldukça güvenilmez bir hal almış durumda. Başta dediğimiz gibi, izleyiciler diziyi sadece yayınlandığı akşam değil, kaydedip bir kaç gün sonra da izleyebiliyorlar.

Sonbaharda yapılan iptaller neredeyse televizyonun tarihi kadar eskidir. 1940’ların sonlarına kadar giden ve radyo yayınlarından devralınan Ekim ve Mayıs arasındaki standart sezona bağlıdır.

Eğer dizi düşüşte ise kanallar genellikle yeni reyting dönemine girilecek olan Kasım ayında diziyi yayından kaldırırlar. Bu aynı zamanda yazarlara ve oyunculara Ocak ayındaki yeni işlere hazırlanmaları için zaman verir.  Kalan bölümler tatil ve ya yaz periyotunda eritilir.

Şimdi bütün bu sistem değişiyor.

Bir yıllı kapsayan sezonlar, hem Netflix gibi yayın organları hem de kablolu kanallar da, yayıncıları bilinen bir zaman çizgisine uymaya zorluyor.  ABC, CBS, NBC ve FOX, kablolu yayın kanallarını taklit ederek yalnızca 9-13 bölüm arasında olan tüm bir sezonu –İngiliz ve diğer Amerika dışı yayıncıların tercih ettiği bir yaklaşım –   sipariş ediyorlar.

FOX’un bilimkurgu – gerilim türündeki dizisi “Lookinglass” henüz Ocak ayına kadar galasını yapmayacak olmasına rağmen tamamı yayınlanmayacak. FOX yorum yapmaktan kaçınsa da içeriden gelen bilgilere göre yöneticiler sezonun ikinci yarısındaki yayın akışını inceleyerek ekstra bölümlere ihtiyaçları olmadığına karar vermişler.

Sektör tahmin yürütmeyi çok zor kılan bir akışa sahip ancak uzmanlar ileride hiç bir yapımcının “Senin şovun iptal edildi!” şeklinde bir telefon almayacak olmalarının mümkün olduğunu düşünmekte. Bunun yerine yalnızca bir kaç bölüm için sipariş alacak ve bunlar tutmaz ise telefon bir daha çalmayacak.

Kaynak: Bu yazı şuradan özgün olarak çevrilmiştir.