Uzak Doğu Dizileri: Nereden İzlenir, Nasıl Takip Edilir?

32039
Uzak Doğu Dizileri

Yabancı dizi izleyicisi olarak genellikle latin alfabesine ve Batı kültürüne alışık olduğumuzdan, Uzak Doğu dizileri ve filmleri söz konusu olduğunda bazı zorluklar yaşayabiliyoruz. Örneğin benim için oyuncuların isimlerini ezberlemek hala büyük bir zorluk. Son zamanlarda pek çok kişiden Kore dizilerini nereden izlediğime, haberleri nasıl takip ettiğime dair sorular aldım. Twitter ve Facebook üzerinden ayrı zamanlarda bahsettiğim dizi izleme ve haber takip sitelerini bu yazıda bir araya getirerek, sizlerle paylaşmak istedim.

Viki

Son zamanlardaki favorilerimden olan Viki, online ve legal bir dizi izleme platformu. Bu sitede yalnızca Kore değil, Çin, Japonya, Tayvan, Hindistan yapımı dizilere de ulaşmak mümkün. Altayızlar için kullanıcılar arasından kurulan ekipler çalışıyorlar ve bu sebeple, dizilerin İngilizce başta olmak üzere, Türkçe’nin de dahil olduğu pek çok farklı dilde altyazısına ulaşmak mümkün. Çoğu zaman güncel dizilerin yeni bölümleri yayınlandıktan en fazla 2 gün sonra İngilizce altyazısı çıkmış oluyor. Şu anda sitede Türkçe altyazısı tamamlanmış 185 Kore dizisi bulunuyor, İngilizce altyazısı tamamlanmış Kore dizilerinin sayısı ise 347.

Viki, izleme geçmişinizi tutuyor böylece “Hangi bölümde kalmıştım?” derdi yaşamıyorsunuz. Ayrıca farklı dizi ve ya oyuncuları takip edebilir, dizi koleksiyon listeleri oluşturabilir, diziler için yorum yazabilirsiniz. İçerik olarak sadece diziler değil, çeşitli TV programları da sitede mevcut. Viki’nin bir diğer inovatif özelliği ise “Öğrenme Modu”. Her dizinin her bölümünde olmasa da, öğrenme modunu açarak hem Korece altyazıyı, hem de İngilizce altyazıyı ayna anda görmek mümkün. (Detaylarına şuradan bakılabilir.)

Viki’den ücretli ya da ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. Eğer ücretsiz olarak kullanacaksanız, bölümler içerisinde çıkan reklamlara tahammül etmek zorundasınız. Aylık olarak ödeyeceğiniz 4,99 dolar ile bu reklamlardan tamamen kurtulabilirsiniz ki ben bu üyeliğimden gerçekten çok memnunum.

Site olarak çok sade ve temiz, kullanımı kolay. Ayrıca çok başarılı bir de akıllı telefon/tablet uygulaması da var. Viki ile alakalı olumsuz olarak yapabileceğim tek bir yorum var, o da bazı dizilerin bulunduğumuz bölgede yayınlanmıyor olması, bu diziler daha çok biraz eski diziler. Yine de izlemek isteyip de bu sınır yüzünden izleyememek cidden sinir bozucu olabiliyor. Çünkü piyasada gerçekten Viki’nin bir rakibi dahi yok.

Sonuç olarak Viki’yi rahat ve tasasız şekilde, doğru düzgün altyazı ile Kore dizisi izlemek isteyen herkese gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum.


Dramafever (Maalesef Ekim 2018’de kapandı)

Bir diğer online ve legal dizi izleme platformu da Dramafever. Ancak Dramafever’da yer alan dizi sayısı Viki’ye göre çok daha az, zaten Dramafever’da sadece Kore dizileri bulunuyor. Bu sitenin artısı, Viki’de bulamadığınız bazı yapımları burada bulabilecek olmanız.

Aynı Viki’de olduğu gibi, Dramafever’da da ister dizileri ücretsiz ama reklamlı olarak; ister ücretli ve reklamsız olarak izlemek mümkün. Dramafever’a aylık abonelik 2,99 dolar. (Bu arada bir haftalık ücretsiz deneme seçeneği de bulunuyor.)

Viki’den farklı olarak Dramafever’da “Film” ve “K-Pop” sekmeleri de bulunuyor. Yine Dramafever’da da dizilere yorum yapma, puan verme seçeneğiniz mevcut, akıllı telefon ve tablet için uygulaması da bulunuyor. Ancak bence ara yüzü temiz ve sade gibi görünüyor olsa da Dramafever websitesinde aradığını bulmak biraz zor ve sayfaların yüklenme hızları da biraz düşük. Yine Viki’den farklı ve bir tık daha başarılı olarak, oyunculara ait sayfalar daha detaylı hazırlanmış.

Dramafever dizi yayınlamasının yanı sıra, K-Drama ve K-Pop hakkında haber yayınlayan bir site ayrıca. Sık sık çeşitli başlıklar altında listeler yayınlanıyor, mesela “Şükren Günü Tatilinde İzlenebilecek 9 Dizi” vs. İzleyecek dizilere karar verirken bu listelerden faydalanmak kullanışlı oluyor.

Tüm dizilerde İngilizce altyazı bulunuyor ve bu altyazılar kullanıcılar tarafından değil, profesyoneller tarafından hazırlanıyor olsa da; Dramafever’ın en büyük dezavantajı Türkçe altyazı seçeneğinin bulunmaması.

Dramafever’ın olumsuz özelliklerinden bir diğeri de yine bölge sıkıntısı; sitede yer alsa da bazı diziler Türkiye’de izlenemiyor.

Sonuç olarak Dramafever’ı sadece Viki’de bulamadığınız diziler için tavsiye edebilirim. Bir dönem ücretli üyelik almış olsam da daha sonra iptal ettim. Zaten pek çok özelliği ücretsiz olarak kullanmak mümkün.


My Drama List

İşte dizilerin ve oyuncuların isimlerini akılda tutamayanların bir numaralı kurtarıcısı internet sitesi. My Drama List, 2011 yılından beri yayın hayatına devam ediyor ve tüm Asya dizi ve filmleri için IMDb benzeri bir database özelliği sunuyor. Ama bana sorarsanız My Drama List IMDb’den çok daha fazlası.

My Drama List o kadar çok özelliği olan, o kadar detaylı hazırlanmış bir site ki, anlatmaya nereden başlasam gerçekten bilemedim. Dizilerin yayın tarihi, konusu, oyuncuları, yönetmeni, yayınlandığı kanal vs. gibi detaylı bilgilerin bulunduğu ana sayfaları var. Bu sayfalarda ayrıca izleyenlerin yorumlarına da ulaşabiliyorsunuz. Buradaki yorumlar ve puanlamalar bence karşılaşabileceklerinizin en başarıları.

Bu sitede profil oluşturup, dizileri “izledim”, “izliyorum”, “izleyeceğim” vs. başlıklar altında listeleyebiliyorsunuz. İzlediğiniz her dizi ve hatta dizinin bölümü için puan verebiliyorsunuz. Tüm bunların sonucunda da sizin için kaç dizi izlediniz, kaç saat harcadınız gibi bilgilerin yer aldığı bir istatistik ortaya çıkıyor.

Bunun haricinde sitenin forum bölümü de bulunuyor, çeşitli başlıklar altında sohbetler yapılıyor ama dürüst olmak gerekirse bu kısmı kullanma ihtiyacım hiç olmadı. Diğer taraftan kullanıcıların oluşturduğu haber veya liste gibi içerikler de var.

Sonuç olarak My Drama List, benim gibi her şeyin çetelesini tutmayı sevenler için inanılmaz kullanışlı bir site. Tek bir site üzerinden hem kendi izleme listelerinizi oluşturup düzenleyebiliyor, hem de herhangi bir Asya dizi & filmiyle alakalı gerek duyabileceğiniz her bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Enfes…


Netflix

Online ve legal olarak Asya dizi ve filmlerini, TV showlarını izleyebileceğiniz bir diğer platform da Netflix Türkiye. Her ne kadar şimdilik her aradığımızı bulacak kadar geniş bir arşivi olmasa da, özellikle Türkçe altyazı konusunda tartışmasız en iyi Netflix, çünkü çeviriler profesyoneller tarafından yapılıyor.

Tabi Netflix sadece bir dizi izleme platformu ve bilgi alma açısından kullanışlı bir site değil, sadece dizinin konusu ve ekibi hakkında bilgilere ulaşmak mümkün. Yine de başka yerde altyazısını bulamayacağınız Chef & My Fridge, Man on a Mission gibi Kore TV showlarını Netflix’te izleyebilme lüksüne sahipsiniz. Netflix’in aylık abonelik ücretleri 15,99 TL’den başlıyor ve ilk ay ücretsiz deneme aboneliği de var.


Asian Wiki

Asian Wiki, adından da belli olduğu üzere Asya yapımları için oluşturulmuş Wikipedia benzeri bir site. Ancak hem detay anlamında hem de ara yüz olarak yukarıda bahsi geçen siteler kadar başarılı değil. Çok basit şekilde hazırlanmış bir site olsa da, bir oyuncu hangi film ve dizilerde oynamış ya da bir dizinin yönetmeni kimmiş gibi soruların cevabını kolaylıkla bulabilirsiniz. IMDb’nin Kore’li oyuncular için isim kullanımları farklı olduğundan (örneğin Yoon Eun-Hye için Eun-hye Yun kullanılıyor IMDb’de, isim – soyisim sırası farkı sebebiyle), IMDb ile uğraşmak bazen sıkıntı yaratabiliyor, bu sebeple Asian Wiki’nin kullanımı biraz daha kolay oluyor. Çok fazla bir şey beklenilmemesi gereken bir database sadece.


Drama Beans

Drama Beans, sadece Kore dizileri üzerine eleştiri ve incelemelerin yer aldığı, Kore dizileri söz konusu olduğunda inanılmaz detaylı ve kesinlikle rakipsiz bir “blog”. (Blog dediğime bakmayın, iş blog olarak başlamış olsa da karşımızda çok daha profesyonel bir iş var şu anda.) Aklınıza gelebilecek eski-yeni hemen her Kore dizisi hakkında bilgiye ulaşabileceğiniz bu sitede, detaylı bölüm incelemeleri, dizi eleştirileri ve haberler yer alıyor. Kısaca, idolüm olan sitedir diyebiliriz. Umarım Dizi-Mania’yı da bir gün bu kadar başarılı görebiliriz 🙂