Çıldırmış Ayı Film İncelemesi

1063
Cokey snorts cocaine. | CREDIT: UNIVERSAL PICTURES

Gerçek olaylardan esinlenerek hazırlanan filmler ve diziler hiç şüphesiz son yıllarda daha da fazla karşımıza çıkmaya başladı. İşte şimdi bahsedeceğimiz film de gerçek bir olaydan ilham alıyor. Ama bu defaki ilham kaynağı 75 kiloluk bedenine aşırı dozda kokain alan Kentucky’nin meşhur siyah ayısı yani namı diğer Pablo Eskobear. 1985 yılında gerçekleşen bu olay 2023 yılına geldiğimizde Çıldırmış Ayı filminin de ortaya çıkmasını sağladı. Elizabeth Banks’in yönetmenliğini üstlendiği ve oyuncu kadrosunda Keri Russell, Margo Martindale ve Ray Liotta’nın yer aldığı film 31 Mart itibariyle ülkemizde de gösterime girdi.

Cocaine Bear / Çıldırmış Ayı: Konusu

Yıl 1985. Narkotik polisliğinden uyuşturucu kaçaklığına geçiş yapan Andrew C. Thornton II, uçağından kokain paketleriyle dolu çantaları atmaya başlar. Tam kendisi de bir çantayla atlamak üzereyken talihsiz bir olay yaşanır. Uçaktan fırlattığı çantaların düştüğü yerlerden birisi de Georgia’daki Chattahoochee–Oconee Ulusal Parkı’dır. Ve tuhaf bir şekilde parkta yer alan siyah bir ayı bu paketleri keşfederek yemeye başlar. Aldığı uyuşturucuyla çılgına önen ayı, ilk olarak parkta yürüyüş yapan Elsa ve Olaf çiftine denk gelir. Bu arada hemşire annesiyle birlikte yaşayan Dee Dee parkın içinde bulunan şelalenin resmini yapmak istemektedir. En yakın arkadaşı Henry ile okulu kırarak parka gelir. Parkın görevlisi Liz ise vahşi yaşam aktivisti Peter’ın yolunu gözlemektedir. Liz, Peter’la baş başa vakit geçireceğini düşünse de beklenmedik bir ziyaretçi keyfini kaçırır. Sari, kızı Dee Dee’nin okulu kırdığını öğrenmiş ve Henry’nin çantasındaki haritaya bakarak şelaleye gittiklerini anlamıştır. Sari, Liz ve Peter’ı da yanına alarak çocukları aramaya başlar.  

Uçaktan düşen kilolarca kokain tabii ki de sahipsiz değildir. St. Louis’deki uyuşturucu baronu Syd, adamlarından Daveed’i kokain paketlerini geri alması için görevlendirir. Daveed, Syd oğlu Eddie’yi de yanına alarak ulusal parka doğru bir yolculuğa çıkar. Yerel polis şefi Bob da hem kokainin hem de Syd’in izini sürmek için soluğu parkta alır. Parka toplanan bu kadar insan eninde sonunda bu çıldırmış ayıyla karşılaşacaktır.

Gerçek bir olayın ilham kaynağı olduğu Çıldırmış Ayı’nın yönetmen koltuğunda Elizabeth Banks yer alıyor. Filmin senaryosu ise Jimmy Warden’ın elinden çıkmakta. Keri Russell filmde Sari rolünü üstlenirken geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Ray Liotta ise Syd rolüyle karşımıza çıkıyor. Margo Martindale park görevlisi Liz, Jesse Tyler Ferguson vahşi yaşam aktivisti Peter’a hayat veriyor. Kokaini Syd’e getirmekle görevli Daveed ve Eddie rollerinde ise O’Shea Jackson Jr. ve Alden Ehrenreich’ı izliyoruz. Isiah Whitlock Jr. polis şefi Bob rolünü üstlenirken, Brooklynn Prince ve Christian Convery ise Dee Dee ve Henry rollerinde. Game of Thrones’tan hatırlayacağımız Kristofer Hivju Olaf karakteriyle kadroda yerini alıyor. Matthew Rhys’ı da Andrew C. Thornton II rolüyle kısacık da olsa izliyoruz.

Çıldırmış Ayı / Cocaine Bear Poster

Oyuncu kadrosu bir yana çılgın ayı ve yemyeşil doğa aslında filmin en önemli başrollerini oluşturuyor diyebiliriz. Efektleri dâhil olmak üzere gerçekten özenle hazırlanmış bu siyah ayı filmin hiçbir karesinde sırıtmıyor. Komedi-gerilim türünde olan filmde ilk dakikalardan itibaren belirli aralıklarla kanlı sahneleri görmeye başlıyoruz. Kokainin etkisiyle çılgına dönen bu ayı, karşısına çıkan çoğu kişiyi bir kan gölünde bırakabiliyor. Ayının katliam sahneleri Ash Vs. Evil Dead kadar vahşi değil ama izleyeni biraz tiksindirebiliyor. Gözüne kestirdiğinin peşini bırakmayan ayı, ambulans kovalama sahnesiyle filmin en etkili anlarından birini karşımıza çıkarmakta.

1 saat 35 dakikalık süresiyle benim için ideal film süresine sahip olan Çıldırmış Ayı’yı izleme nedenlerimden biri hiç şüphesiz Ray Liotta’ydı. Çoğumuzun hayatına Goodfellas ile giren ve bir daha da çıkmayan Liotta, filmde çok sahneye sahip olmamasına rağmen kalitesini bir kez daha gösteriyor. Hatta film de ani ölümüyle tüm sevenlerini üzen oyuncunun anısına ithaf edilmiş.

1985 yılındaki bir olayı konu alan Çıldırmış Ayı, kostümlerinden arabalarına hatta Dee Dee’nin odasındaki Madonna posterine kadar buram buram 80’leri yansıtıyor. Hatta bir an kendimi Stranger Things’in dünyasındaymışım gibi hissettim. Ki filmin müzikleri de bir o kadar iyi seçimlerden oluşuyor. Jefferson Starship’in Jane’iyle giriş yaptığımız filmde Jeffrey Osborne’un On the Wings of Love’ını ve Depeche Mode’un Just Can’t Get Enough’ını da duyacağınızı belirteyim.

Cocaine Bear / Çıldırmış Ayı: Son Söz

Hafta sonu için bir sinema planınız varsa ve kafa dağıtmak için bir şeyler izlemek istiyorsanız tercihinizi Çıldırmış Ayı’dan yana kullanabilirsiniz. IMDB puanı şimdilik 6 olan filme benim puanım 5.7. Şimdiden keyifli seyirler.