Ünlü anime serisi Death Note, bu sefer You’re Next, The Guest ve Blair Witch gibi kült korku/gerilim filmlerinin ünlü yönetmeni Adam Wingard tarafından live-action bir film olarak Netflix için uyarlanıyor.
Bir dönem tüm anime severler tarafından büyük bir beğeni ile izlenilmiş anime serisi Death Note; daha önce 2000’li yılların ortasında Japonya’da film olarak uyarlanmıştı. Netflix ve Wingard’ın uyarlaması ise, orijinal kaynak materyaldeki karakterleri ve ortamı “Amerikanlaştırıyor”.
Wingard’ın Death Note filminde içine yazılan isimlerin öldüğü bir defter bulan parlak bir genç olan Light Turner rolünde Nat Wolff‘u izleyeceğiz. Light Turner defter cazibesine kapılarak zamanla kendine Kira demeye başlar ve kendince kötü olduğuna inandığı insanları defterine yazarak öldüren bir “vigilante”ye dönüşür. Tabi bu durum polisinin gözünden kaçmaz ve Kira kendisini hem polisin hem de “L” (Lakeith Stanfield tarafından canlandırılacak) ismindeki genç ama çok yetenekli bir dedektifin takibinde bulur. Death Note hikayesinde aslında bahsi geçen defterin sahibi “Ryuk” isimli bir Shinigami yani ölüm tanrısıdır.
Hikayenin temel kahramanlarından biri olmasına rağmen, Willem Dafoe tarafından canlandırılacak Ryuk maalesef altta paylaşacağımız kısa tanıtım filminde görünmüyor, sadece sesi duyuluyor.
Willem Dafoe‘nun Ryuk’u canlandırmak üzere seçildiğini duyduğum zaman “işte kadro böyle oluşturulur” diye sevindiğim Death Note’un ilk tanıtım filmini ben de pek çok hayran gibi beğenmedim. Zaten video yayınlandığı andan itibaren pek çok olumsuz eleştiri alarak gündeme oturdu.
Problemlerden ilki, son zamanlarda Ghost in the Shell’in film uyarlamasında başrolün Scarlett Johansson‘a verilmesiyle beraber anime severleri çileden çıkaran “whitewashing” yani asıl karakterlerin “batılılaştırılması”… Death Note’ta yer alan Japon karakterlerimiz, elbette hikayenin film versiyonu için Amerikanlaşmış, isimler değişmiş, hatta “L” bir Afrikalı Amerikalı tarafından canlandırılacak. Filmin hedef kitlesi düşünüldüğünde bunu anlayabiliyorum ve açıkçası bu uyarlama ile ilgili temel derdim de bu değil.
Kendi adıma, videoyu izlediğimde baş rol karakteri ekranda gördüğüm anda bu uyarlamadan nefret ettiğimi söylemem gerekiyor. Çünkü, film versiyonunda Light Turner‘a dönüşen Yagami Light karakteri için yapılan oyuncu seçimi yanlış.
Yagami Light, Uzak Doğu dizilerinde alışkın olduğumuz popüler erkek karakterlerin genel geçer özelliklerine sahip; genç, yakışıklı, popüler, zeki, başarılı, kendini beğenmiş… Ve maalesef videoda gördüğümüz oyuncu ne fiziksel özellikleri açısından, ne de uyandırdığı hissiyat açısından bu özellikleri kesinlikle taşımıyor. Halbuki, tanrı rolünü oynamaya çalışmanın sonuçları üzerine yoğunlaşan hem psikolojik gerilim hem de polisiye türünde değerlendirilebilecek Death Note için hikaye kadar, karakterler de önemli bir yere sahip.