Silicon Valley: Tanıtım

3291
silicon-valley

Her kanalın kendi markası haline gelmiş, popülaritesi kanalın adını dahi geride bırakmış bir dizisi mutlaka vardır. Şu ana kadar karşımıza çıkan en tanınan örnekleri ise AMC‘den iki dizi ile The Walking Dead ve Breaking Bad, FOX‘dan Prison Break, NBC‘den Friends, BBC‘den Sherlock ve tabii ki HBO‘dan da Game Of Thrones…

Bu kadar popüler ve tanınmış dizilerin kanallarına değinmemdeki asıl sebep, büyük dizilerin sanki kanalın o diziden başka bir yapımı yokmuş hissini uyandırmasıdır. Mesela AMC denince akla TWD veya Breaking Bad, HBO denince de akla bir tek Game Of Thrones gelir. En azından bu dizi sever kitlenin büyük bir çoğunluğu için böyledir. Giriş kısmını biraz uzun tuttum ama siz de lafı nereye getirmek istediğimi az çok anlamışsınızdır; büyük kanalların çok tanınmayan ama başarılı yapımlarına.. Bu yazımın konusunu ise HBO’dan, Game Of Thrones ile aynı günde ve aynı kanalda yayınlanmasına rağmen hiç konuşulmayan bir dizi, Silicon Valley Türkçe adı ile Silikon Vadisi oluşturacak.

Hepimiz muhakkak şu meşhur Silikon Vadisini duymuşuzdur. Duymayanlar içinse kısaca açıklayayım; ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan San Jose vadisi, daha bilinen adıyla Silikon Vadisi, Amerika’da bulunan teknolojik Ar-Ge çalışmalarının en yoğun olarak yürütüldüğü bölgedir. Hatta adının Silikon olmasının sebebi ise bölgede bulunan elektronik çip üreticilerinden gelmektedir. Yine pek çok yüksek teknoloji firmasının çıkış noktası da burası olmuştur. Örnek olarak; Intel, Google, Apple, Microsoft vs..

İşte dizimizin konu aldığı hikaye de tam burada başlıyor. Silikon Vadisinde çalışmakta olan 4 arkadaşı ve onların vadideki yaşantılarını konu alıyor. Bu ise, dizinin ana kahramanı olan Richard Hendricks‘in bilmeden muazzam bir sıkıştırma oranına -Teknik adı Weissman Skoru- sahip bir algoritma oluşturması ile başlıyor. Bunun ardından kahramanımızın peşine düşen büyük şirketleri ve CEO’ları, fikrini çalmaya çalışan firmaları ve dizinin büyük bir bölümünü oluşturan kendi şirketleri “Pied Piper”ı kurma çabalarını izliyoruz. Dizinin en güzel yanlarından biri ise gerçekçiliği ile işin geyik kısmını çok başarılı bir şekilde ayarlamasıdır. Silikon Vadisindeki başarının aslında kolay olmadığını, işin aslında “bir program yazdı milyoner oldu”dan ibaret olmadığını, şirket kurmanın ve kurduktan sonra da teknoloji devlerinin cirit attığı bir piyasada hayatta kalmanın zorluklarını çok gerçekçi ve bir o kadar da eğlenceli bir şekilde anlatmasıdır.

Dizinin konusunun haricinde, karakterleri de bir o kadar orijinaldir. Silicon Valley dizisi teknoloji hayranı, programlamacı, fantastik ve bilim-kurgu fanı klişe nerd kişiliğinden bir hayli uzakta karakterler barındırıyor. Hem ana karakterlerin hem de yan karakterlerin kendilerine ait çok orijinal kişilikleri var. Anlayacağınız dizi klişe olgusundan bir hayli uzakta kalıyor.

Dizinin yine en büyük artılarından biri de şüphesiz istikrarıdır. Eğlence dozunu bir bölümden diğerine bu kadar tutarlı ve sabit bir şekilde taşıyan dizi ile Silicon Valley hariç tanışmadım. İnsanı hiç bir bölüm sıkmaması ve konuyu her daim güncel tutması dizinin her daim insanı eğlendirmesini ve ilgisini çekmesini sağlıyor.

İlk sezonu sadece 8 bölümden oluşan dizinin 2. ve 3. sezonları da 10’ar bölümden ve 28’er dakikadan oluşmakta. Bu kadar kaliteli bir dizinin hem bölüm adedi olarak hem de bölüm uzunluğu olarak bu kadar kısa olması da gerçekten üzücü bir durum.

Silicon Valley Tanıtım Filmi

Sözün kısası, bu diziyi eğer teknolojiden, programlamadan ve bilgisayarlardan hoşlanıyorsanız veya sadece eğlenceli vakit geçirmek istiyorsanız dahi kaçırmamanız lazım.