Stephen King Kitaplarından Uyarlanan Diziler

5600
Under The Dome

Stephen King‘in devasa serisi “Kara Kule” hakkında yıllardır çıkan ‘Film oluyor’ haberleri ilk kez boyut değiştirdi ve ciddi ağızlardan bir takım kelimeler sarf edilmeye başlandı.

Sony Pictures‘ın sinema, MRC‘nin ise dizi hususunda yoğunlaşacağı bir işbirliği neticesinde Stephen King’in fantazya evreninin western soslu büyüleyici atmosferiyle inşa ettiği “Kara Kule” serisi nihayet huzurlarımızda olacağa benziyor. Senaryo, ilk kitap Silahşor ile Roland ve Jake arasındaki ilişki üzerine yoğunlaşacak; film ise korku ve fantezinin bir karması olacak.

Akiva Goldsman ve Jeff Pinker birlikteliğiyle yazılan ve son taslağın noktalandığı senaryo; daha önceki Universal ve Warner Bros senaryolarından farklı bir hikaye vaat ediyor. Sony Pictures kürsü müdürü Rothman’dan, serinin yaratıcısı Stephen King’e kadar kilit isimlerin hakkında görüş beyan etmesi üzerine Kara Kule’nin ufukta belirdiğini söylemek abesle iştigal olmayacağa benziyor!

Üstelik bu haberi, geçtiğimiz günlerde Dizi-Mania’da da okuduğunuz 22/11/63 dizisinin kadrosunun şekillendiği haberiyle birleştirince; Stephen King rüzgarlarının televizyonu saracağını görmek mümkün. Hal böyleyken, Stephen King hayranlarının ezbere bildiğine emin olsak da daha önce mini seri olarak siyah camda arz-ı endam eylemiş olan King uyarlamalarına bir göz atalım dedik. Hazır mısınız?

– “IT” (1990)

Stephen-King-It

İki bölümlük bir mini seri olarak çekilen ve 1990 yılında televizyonda yayınlanan “IT” uyarlamasıyla bir nesil, palyaçolara karşı bir hayli ön yargılı büyüdü! Hatta, çoğu kaynakta yer alan Johnny Depp‘in palyaço fobisinin “IT”ten kaynaklanıp kaynaklanmadığı da büyük bir merak unsurudur… (Keza Depp’in bir King uyarlaması olan Secret Window‘da başrol oynadığını da hatırlatalım) Sahi, Pennywise’ı kim unutabilir ki!


– “Golden Years” (1991)

stephen-kings-the-golden-years

1991’de yedi bölümlük bir dizi olarak televizyonda yer alan “Golden Years” için Stephen King şöyle demiş: ‘Televizyon için bir roman!’ Bu deyiş bile, yeterli seviyede açıklıyor bu diziyi. Felicity Huffman, Keith Szarabajka ve Frances Sternhagen‘ın başrollerini paylaştığı Golden Years; “The Stand” ve “Firestarter” karışımı bir lezzet vaat ediyor.


-“The Tommyknockers” (1993)

the tommyknockers

King’in aynı isimli romanından uyarlanan ve iki bölümlük bir mini-seri olarak 1993’de yayınlanan “The Tommyknockers”, yıllar sonrasında ise Blind Guardian‘ın aynı isimli bir şarkısına da ilham kaynağı olacaktı… Stephen King’in kasaba korkusu temasıyla uzaylı teması hususunu harmanladığı yapım, meraklılarının ilgisini çekecektir.


– “The Stand” (1994)

The-Stand

Kıyamet günü temalı, 1994’ün koşullarına göre baktığımız taktirde muazzam bir kadrosu olan The Stand dört bölüm/366 dakika uzunlukta! Oyuncu kadrosunda kimler yok ki? Gary Sinise‘den Jamey Sheridan‘a; Rob Lowe‘dan Miguel Ferrer‘e kadar günümüz normlarında kendilerini tesadüfen kanal değiştirirken görsek bile ekrana çakılı kalabileceğimiz oyunculardan oluşan bir kadro!


-“The Langoliers” (1995)

The Langoliers

King’in Gece Yarısını İki Geçe isimli kitabında 200 sayfalık bir hacimle yer bulmuş olan ve 1995 yılında da 2 bölümlük bir mini-seri olarak izleyicinin karşısına çıkmış olan The Langoliers, uçak korkusu olanların köşe bucak kaçması gereken yapımlar arasında yer alıyor!


– “The Shining” (1997)

The Shining

Meşhur Jack Nicholson’lı, başyapıt edasındaki The Shining’den önce çekilmiş olan; üç bölüm halinde 1997 yılında yayınlanan versiyonu Mick Garris çekmiştir. İlginç olan nokta ise, sonradan bu uyarlamayı sevmediğini belirten King’e rağmen Garris yazarın romanlarına dair “Desperation”, “Sleepwalkers” ve “Bag of Bones” uyarlamalarını da yönetmiştir…


Storm of the Century (1999)

storm-of-the-century-give-me-what-i-want

3 bölümden oluşan ve The Stand‘da geniş yer tutan Randall Flagg karakterinin “Andre Linoge” adıyla yer aldığı bir King uyarlamasında; adından da anlaşılacağı üzere bir kasabayı saran ‘yüzyılın fırtınası’ anlatılmakta… Filme dair ilginç bir dipnot olarak King’in Storm of the Century’i bir çölde aracı bozulunca kurtarıcıyı beklerken yazmaya başlayıp bitirdiğini ve üstelik sadece senaryo olarak yazdığını ve hatta Storm of the Century’nin kitap olarak da senaryo taslağı halinde basıldığını belirtelim.


– “Rose Red” (2002)

Rose Red

Roman uyarlaması olmayıp, Stephen King’in doğrudan film senaryosu olarak yazdığı ve üç bölüm halinde 2002 yılında yayınlanan korku dizisi; yeni nesil Amerikan filmlerinin görsel üstünlüğünü King’in korku dehasıyla başarıyla birleştiriyordu.  Korku Kralı’nın hayaletli köşk klişesini, yaratıcı unsurlarla kamufle ettiğini söylemek mümkün.


– “Bag of Bones” (2012)

brosnan-signs-to-stephen-kings-bag-of-bones

Ödüllü bir kitap, iki bölümlük bir dizi yapıldığında ancak Bag of Bones kadar sıkıcı olabilirdi. Gerçekten, sıkıcılıkta ve lüzumsuz derecede uzunlukta King’in beyazperdeye uyarlanan ve her nasıl oluyorsa vasatı aşamayan çalışmalarını solda sıfır bırakacak bir başarıya sahip! Pierce Brosnan‘ın “Bond” karizması bile iki bölümlük mini diziyi kurtarmaya yetmiyor maalesef.


– “Under the Dome” (2013-Halen)

Pilot

Bir kasabanın etrafının devasa ve görünmez bir kubbeyle kaplanmasının hikayesini anlatan dizi, üçüncü sezonuna girmiş durumda. Stephen King’in 25 yıl gibi bir sürede yazdığı, 1000 sayfayı aşkın kitabın ciddi politik ve ekolojik mesajlar ilettiğini de ekleyelim.


+ BONUS: Cameolar! +

Stephen King’in, uyarlama çalışmalarda cameo olarak nitelendirdiğimiz şekilde bir sahnede yan rolde yer aldığını bilmeyen yoktur! Bu yazının bonusu da yazıda geçen mini serilerdeki bazı King cameoları!

– “Golden Years

– “Under the Dome” (2×1)