2020’nin (Şimdilik) En İyi 15 Yeni Dizisi

4469
En İyi Yeni Diziler 2020

2020 yılı (tüm olumsuzluklara rağmen) hızla ilerlemeye devam ediyor ve (çok zorlu da olsa) yılın ilk yarısını geride bırakmış durumdayız. Eylül-Ekim dönemi ile beraber TV’de yeni sezonun başlamasıyla, pek çok yeni yapım izleyici ile buluşacak. Bu yoğun dönem başlamadan önce, çok işinize yarayacağını düşündüğümüz bir liste ile karşınızdayız. Eğer vaktiniz kısıtlıysa, her yeni diziye bir şans verecek zamanınız yoksa, bu liste tam size göre.

2020 yılında başlayan diziler arasında en dikkat çekenler, 2020’nin (şimdilik) en iyi 15 yeni dizisi:

High Fidelity

High Fidelity

Nick Hornby’nin 2000 yılında beyazperdeye uyarlanan romanı High Fidelity, bu sefer başrolüne bir kadın karakter yerleştirerek bir diziye dönüştü. Dizide Brooklyn’de bir plak dükkânı sahibi olan Rob’un geçmişte yaşadığı ilişkileri gözden geçirerek kendini geliştirmeye çalışmasını izliyoruz. Dizide Rob rolünde karşımıza çıkan isim ise Zoë KravitzDa’Vine Joy RandolphDavid H. HolmesJake Lacy ve Kingsley Ben-Adir dizinin diğer oyuncuları arasında.

Hulu’da 14 Şubat’ta yayınlanan dizinin ilk sezonu 10 bölümden oluşuyor ve IMDb puanı 7,6.


Normal People

normal-people

İrlandalı genç yazar Sally Rooney’nin aynı adlı romanından uyarlanan dizi, bize iki gencin inişler ve çıkışlarla dolu aşk hikâyesini anlatıyor. Dizide, İrlanda’nın Sligo kasabasında yaşayan Marianne ve Connell’ın ortaokul yıllarından üniversite zamanlarına uzanan ilişkilerini izliyoruz. Dizinin oyuncu kadrosunda yer alan isimler Daisy Edgar-Jones, Paul Mescal, Desmond Eastwood, Aislín McGuckin ve Sarah Greene.

Normal People’ı bu kadar özel kılan şey, kimi zaman tutkulu kimi zaman acı dolu bir aşk ilişkisini bize bu kadar içten ve doğal bir şekilde hissettirmesi. Marianne ve Connell’ın başından geçenleri izlerken geçmişe dönüp kendi yaşadığınız deneyimleri de belki gözünüzün önünden geçirebiliyorsunuz. 

Hulu’da 26 Nisan’da yayınlanan dizi 12 bölümden oluşuyor (2. sezonu olmayacak) ve IMDb puanı 8,6.

İLGİLİ: Normal People: Aşkı En Derin Haliyle Hissetmek


The Outsider

The Outsider

The Outsider bir Stephen King romanı uyarlaması. Ülkemizde geçtiğimiz yıl Yabancı adı altında piyasaya sürülen kitap, 11 yaşındaki bir erkek çocuğun tüyler ürpertici cinayeti sonrası yürütülen soruşturmayla başlıyor. Dedektif Ralph Anderson’ın yürüttüğü soruşturmada tüm ipuçları küçükler liginin beysbol hocası Terry Maitland’i gösterir. Olay yerinde Terry’nin izleri yer almasına rağmen kendisinin o gün kasaba dışında olduğuna dair görüntüler vardır. Peki, bu cinayeti kim işlemiştir?

Dizide Ralph Anderson rolüne Ben Mendelsohn hayat veriyor. Dizinin yapımcıları arasında yer alan Jason Bateman’ı Terry Maitland rolünde izliyoruz. Mr. Mercedes dizisini izleyen fakat The Outsider kitabını okumayanlara da bir not düşelim. Serinin önemli bir karakteri olan Holly Gibney bu seride de karşımıza çıkarak davayı çözmeye yardımcı oluyor. Holly karakterinde izlediğimiz isim ise Cynthia Erivo. Dizinin 10 bölümü de Richard Price’ın (The WireThe Night Of) kaleminden çıkmakta.

HBO’da 12 Ocak tarihinde yayınlanan dizinin ilk sezonu 10 bölümden oluşuyor ve IMDb puanı da 7,9.


Tiger King: Murder, Mayhem and Madness

Tiger King

Netflix’in Mart ayında yayınladığı bu belgesel gerçekten de hiç beklenmedik büyük bir yankı uyandırdı, hatta o dönem en az Koronavirüs kadar konuşulur oldu.

Hikayenin ana merkezindeki isim, aslan ve kaplan gibi büyük kedilere Oklahoma’daki hayvanat bahçesinde bakan ve sergileyen Joe Exotic. İki eşi olan bu ilginç kılıklı adam, yıllar boyunca hayvan hakları savunucusu olan Big Cat Rescue adındaki kuruluşuyla büyük kediler için bir sığınak sağlayan Carole Baskin ile bir sürtüşme halindedir. Sonunda Carole Baskin’i öldürmek için kiralık katil tuttuğuna dair deliller ortaya çıkınca 2019 yılında 22 yıl hapis cezasına çarptırılır.

Belgeselin yaratıcıları olan Eric Goode ve Rebecca Chaiklin, 2014 yılında çekimlere şans eseri olarak başlıyorlar ki buna zaten ilk bölümde de yer vermişler. Florida merkezli bir yılan satıcısının peşine düşeyim derken sıcak havada bir minibüsün bagajında gördükleri kar leoparı hem onları hem de biz izleyenleri bambaşka insanların dünyasına götürüyor.

20 Mart’ta 7 bölüm olarak yayınlanan belgesel seri için bir de 12 Nisan’da olayların devamının konuşulduğu ekstra bölüm çekildi. Bu belgesel insanda gerçekten de yüzlerce kişi bir araya gelmiş de hep beraber dedikodu yapıyormuş hissi uyandırıyor. Yaşanan her şey öylesine çılgın ki doğruluklarına inanmak mümkün değil. Belgeselin IMDb puanı 7,6.

İLGİLİ: Korona Günlerinde Neler İzledim?


The Great

The Great

The Favourite filminin yazarlarından Tony McNamara, Catherine the Great yani II. Katerina’nın gençlik zamanlarını bu mini diziyle karşımıza çıkardı. Romantik ve idealist genç Catherine dakikası dakikasına uymayan Rus Çarı Peter’la ayarlanan bir evlilik için Rusya’ya gelir. Fakat burada sevgi ve neşe yerine tehlikeli, ahlaksız ve geri kalmış bir dünya görür. Catherine düzeni bozmak için planlar yapmaya başlar. Tarihsel gerçekleri de ara sıra gördüğümüz dizide genç Catherine’e Elle Fanning hayat veriyor. İmparator Peter rolünde ise Nicholas Hoult’u izliyoruz.

10 bölümlük ilk sezonu Hulu’da 15 Mayıs tarihinde yayınlanan dizinin IMDb puanı 8,1.


Mythic Quest: Raven’s Banquet

It’s Always Sunny in Philadelphia’nın sevilen isimleri Rob McElhenney ve Charlie Day’in yaratıcıları arasında yer aldığı bu komedi dizisi, video oyunu geliştiren bir ekibin yaşadıklarını konu alıyor. Rob McElhenney’i başrolde izlediğimiz dizide F. Murray Abraham ve David Hornsby de rol almakta.

Apple TV+ platformunda 7 Şubat tarihinde yayınlanan dizinin ilk sezonu 10 bölümden oluşuyor. 2. sezon onayı da alan dizinin IMDb puanı ise 7,6.


Little America

Little America

Epic dergisinin aynı adı taşıyan köşesinden ilham alınarak ortaya çıkan bu antoloji serisi, Amerika’ya gelen göçmenlerin komik, içten ve şaşırtıcı öykülerini bizlere aktarıyor. Her bölümde farklı bir öyküyü izlediğimiz seri sekiz bölümden oluşuyor.

Dizi kadrosu Conphidance, Jearnest Corchado, Kemiyondo Coutinho, Mélanie Laurent, Angela Lin, Suraj Sharma, John Ortiz ve Zachary Quinto gibi isimlerden oluşuyor.

Apple TV+ platformunda yayınlanan 17 Ocak tarihinde yayınlanan dizinin IMDb puanı 7,2.


The Plot Against America

The Plot Against America

Philip Roth’un aynı adlı romanından uyarlanan The Plot Against America, alternatif bir tarihte 40’lı yıllarda Charles Lindbergh’in Amerikan Başkanı seçilmesiyle yaşanan olayları konu alıyor. New Jersey’de yaşayan Yahudi bir ailenin gözünden ülkenin faşizme dönüşünü yansıtan dizi altı bölümden oluşuyor. İyi bir oyuncu kadrosunu bir araya getiren dizide Winona RyderJohn TurturroMorgan Spector ve Zoe Kazan gibi isimler yer almakta.

Mini dizi HBO kanalında, 17 Mart’ta yayınlandı. Dizinin IMDb puanı 7,3.


Devs

Devs
DEVS — Pictured: (l-r) Nick Offerman as Forest, Sonoya Mizuno as Lily. CR: Raymond Liu/FX

Ex Machina ve Annihilation filmlerinin yaratıcısı Alex Garland‘ın hazırladığı 8 bölümlük mini-dizi; FX kanalında Mart – Nisan aylarında haftalık olarak yayınlandı.

Dizi; “erkek arkadaşının ölümünden sorumlu olduğunu düşündüğü işvereninin gizli gelişim bölümünü (DEVS, development division) araştıran genç bir yazılım mühendisi hakkında bir gerilim” olarak tanımlanıyor. Genç yazılım mühendisi Lily Chan rolünde Sonoya Mizuno (Ex Machina), Amaya şirketinin gizemli CEO’su Forest rolünde ise Nick Offerman yer alıyor. Devs’in IMDb puanı 7,8.

İLGİLİ: 2020 Yılında İzlemeyi Sabırsızlıkla Beklediğimiz 20 Yeni Dizi


Upload

Upload

The Office ve Parks and Recreation dizilerini bize kazandıran isimlerden Greg Daniels bu defa ölüme yaklaşan insanların sanal bir gerçeklik ortamına yüklenebildiği yakın bir gelecek hikayesini karşımıza çıkartıyor.

Araba kazası geçiren Nathan, kız arkadaşının isteğiyle ölüm sonrası sanal yaşama yüklenir. Nakit sıkıntısı yaşayan Nora ise Lakeview adını taşıyan bu lüks sanal yaşamın müşteri hizmetlerinde çalışmaktadır. Sevdiklerinden uzakta bir yaşama alışmaya çalışan Nathan ve Nora’nın yolu burada kesişecektir. Dizide Robbie Amell Nathan rolünü üstlenirken, Andy Allo Nora’ya hayat veriyor.

1 Mayıs tarihinde Amazon’da yayınlanan dizinin ilk sezonu 10 bölümden oluşuyor ve IMDb puanı da 8,1.


The Last Dance

Bu belgesel seri, NBA takımlarından Chicago Bulls ve basketbolun efsane ismi Michael Jordan‘ı mercek altına alınıyor.

10 bölümlük belgesel seri 19 Nisan’dan itibaren Netflix’te haftalık olarak yayınlandı ve IMDb puanı da 9,2. The Last Dance şu anda IMDb’nin en çok oy olan dizileri arasında 13. sırada.


Never Have I Ever

Never Have I Ever

Mindy Kaling’in kendi hayatından esinlenerek yarattığı bu dizi, Hint kökenli Amerikalı bir genç kız olan Devi’nin yaşadıklarını konu alıyor. Yaşadığı travma sonrasında 2. sınıf olarak okula geri dönen Devi’nin tek bir planı vardır: okulun havalı kızlarından biri olmak. Dizide Devi rolünü Maitreyi Ramakrishnan üstleniyor.

Mindy Kaling‘i, Mindy Project dizisinde izlemiş ve tarzını sevmişseniz, bu diziyi de kesinlikle seversiniz. Özellikle başrol karakter Devi, zekası, kendine güveni ve öfkesi ile izlediğimiz benzer dizilerdeki ana karakterlerden ayrılıyor.

Dizinin ilk sezonu 22-30 dakika arasında değişen uzunluklara sahip 10 bölümden oluşmakta. 27 Nisan’da Netflix’te yayınlanan dizinin IMDb puanı 8,0.

İLGİLİ: Netflix Gençlik Dizileri: Şu Anda İzleyebileceğiniz En İyi 10 Dizi


Unorthodox

Unorthodox 1

4 bölümlük bir mini-dizi olan Unorthodox, 26 Mart’ta Netflix’te yayınlandı. Deborah Feldman’ın çok satan “Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots” isimli otobiyografisinden ilham alınarak hayata geçirilen dizi, Williamsburg New York’taki hayatından, görücü usulü evliliğinden, içinde doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı “cemaatten” kaçarak Berlin’e gelen “Hasidik Yahudi” genç bir kadın olan Esther “Esty” Shapiro’nun hikayesini anlatıyor.

Bu dizinin hikayesi kısaca, kendini bulmak isteyen bir kadının kaçış hikayesi olarak özetlenebilir. Esther “Esty” Shapiro rolünde 24 yaşındaki İsrailli oyuncu Shira Haas’ı izliyoruz. Kendisinin performansı gerçekten çok başarılı. Öyle ki, Haas’ın Unorthodox’daki performansı şu ana dek 2020’nin en iyi performanslarından biri.

Dizinin IMDb puanı 8,0 ve yapılan açıklamaya göre 2. sezonu olmayacak.

Unorthodox (Netflix) Nasıl Bir Dizi? | İnceleme | Spoiler’lı! [Review]


Cheer

Cheer

Listemizde yer alan bir diğer belgesel seri de Cheers. 6 bölümlük belgesel seri 8 Ocak’ta Netfliz platformunda yayınlandı. Cheers, Corsicana şehri (Teksas) Navarro Koleji amigo takımına odaklanan bir yapım. Navarro Koleji amigo takımı ta 14 kez Ulusal şampiyonayı kazanmış bir takım – böyle bir başarı da elbette kan, ter ve gözyaşı dökmeden kazanılmıyor. Belgeselde takımı oluşturan amigoların geçmiş hikayelerine de yer veriliyor.

Cheers’in IMDb puanı 8,2.


Mrs. America

Mrs. America

Dokuz bölümden oluşan Mrs. America, muhafazakar bir yazar ve aktivist olan Phyllis Schlafly’nin 1970’lerde Eşit Haklar yasa değişikliğine karşı yürüttüğü kampanyayı merkezine alıyor. Phyllis Schlafly rolünde başarılı oyuncu Cate Blanchett’i izliyoruz. Sarah PaulsonElizabeth BanksRose ByrneMargo MartindaleJames MarsdenJohn Slattery ve Tracey Ullman da mini dizide yer alan oyuncuların sadece birkaçı.

15 Nisan’da yayınlanan dizinin IMDb puanı 7,8. Dizi hem FX kanalında hem de Hulu’da yayınlandı.


Bu listeye katılıyor musunuz? Sizin 2020 yılında izlediğiniz en iyi yeni dizi hangisiydi?