2020 Yılının En İyi Dizileri

6218
The Mandalorian-Season 2

2020 yılı ister istemez evde daha fazla vakit geçirdiğimiz, daha fazla dizi ve film izlediğimiz bir yıl oldu. Hatta belki de içinde bulunduğumuz gerçeklerin can sıkıcılığından uzaklaşabilmek adına daha fazla dizi ve filmlere sığındık. Pandemi süreci eğlence sektörünü diğer pek çok sektörden daha fazla etkiledi, bu sebeple ertelenen, geciken, iptal edilen yapımlar oldu. Yine de fazlasıyla tatmin edici bir yıl oldu 2020, çok iyi yeni diziler ve yeni sezonlar izleme şansı da yakaladık.

2020 yılının en iyi 20 dizisini, ANKET: 2020 Yılının En İyi Dizilerini Beraber Seçiyoruz! anketine gelen cevaplar sonucunda beraber seçtik. Ankete 267 kişi katılarak oy vermiş, katılım sağlayan herkese teşekkürler. İlgili yazıya yorum yapanlar arasından bir kişiye sürpriz bir hediyemiz olacağını söylemiştik. Onun için de çekilişimizi yaptık, Esra isimli kullanıcı çıktı. Kendisiyle iletişime geçip, hediyesini göndereceğiz.

Ve işte sizin oylarınızla belirlenen 2020 Yılının En İyi 20 Dizisi:

20- The Haunting of Bly Manor

The Haunting of Bly Manor

9 Ekim’de Netflix’te yayınlanan bu 9 bölümlük korku serisi, Henry James’in kısa hikâyesi The Turn of the Screw’ın merkezinde yer alan Bly Malikânesinin hikayesini anlattı. Her ne kadar 2018 yılında yayınlanan The Haunting of Hill House kadar korkutucu olmasa da, özellikle “The Romance of Certain Old Clothes” isimli 8. bölümüyle takdirimizi kazandı.


19- Raised by Wolves

Raised By Wolves

Usta yönetmen Ridley Scott’ın Aaron Guzikowski ile birlikte hayata geçirdiği bu bilimkurgu dizisi, Eylül ayında 10 bölüm olarak HBO Max’te yayınlandı. “Anne” ve “Baba” isimli iki androidin gizemli ve el değmemiş bir gezegende insanlardan olan çocukları yetiştirmeye çalışmasıyla başlayan hikaye; din, politika, insan olmak, ebeveynlik gibi pek çok konuda sorular sordurdu izleyicilere. Şaşırtıcı bir sezon finaline yapan Raised by Wolves, 2. sezon onayı da aldı.


18- The Last Dance

The-Last-Dance

Bu belgesel seri, NBA takımlarından Chicago Bulls ve basketbolun efsane ismi Michael Jordan‘ı mercek altına alınıyor.

10 bölümlük belgesel seri 19 Nisan’dan itibaren Netflix’te haftalık olarak yayınlandı ve IMDb puanı da 9,1. The Last Dance şu anda IMDb’nin en çok oy olan dizileri arasında 15. sırada.


17- Normal People

normal-people

İrlandalı genç yazar Sally Rooney’nin aynı adlı romanından uyarlanan dizide, İrlanda’nın Sligo kasabasında yaşayan Marianne ve Connell’ın ortaokul yıllarından üniversite zamanlarına uzanan ilişkilerini izliyoruz. Dizi şahane bir uyarlama olarak görüldü ve hem izleyici ham de eleştirmenler tarafından çok sevildi.

Normal People’ı bu kadar özel kılan şey, kimi zaman tutkulu kimi zaman acı dolu bir aşk ilişkisini bize bu kadar içten ve doğal bir şekilde hissettirmesi. Hulu’da 26 Nisan’da yayınlanan dizi 12 bölümden oluşuyor ve IMDb puanı 8,5.

İLGİLİ: Normal People: Aşkı En Derin Haliyle Hissetmek


16- Sex Education 2. Sezon

Sex Education

2019 yılında başlayan bu Netflix orijinal dizisinin bu yıl 2. sezonunu izledik. 2. sezon aynı ilk sezonda olduğu gibi 8 “kışkırtıcı” bölümden oluşuyordu. Bu diziyi izlerken çoğu zaman yüzüme tuhaf bir sırıtış yerleşiyor, gülmekle tiksinmek arasında bir yerlerde kalıyorum. Ergenliğin ve cinselliğin tüm o tuhaf hallerini hikayeleştirmekte usta bir dizi Sex Education. 2. sezonda eşcinsellik, ilk seks, cinsel taciz ve aile kurumu hakkında pek çok gerçek ve rahatsız edici şeyi yine yüzümüze çarptı dizi.


15- Westworld 3. Sezon

Westworld 3. Sezon

HBO’nun bilim kurgu serisi Westworld, bu yıl 8 bölümlük 3. sezonuyla ekranlara geldi. İlk iki sezonun temel hikayesinden biraz uzaklaşan bu sezona, izleyicilerin de eleştirmenlerin de tepkisi biraz karışık oldu; çok sevenler de var, nefret edenler de. 3. sezonda ilk 2 sezondan çok daha farklı bir hal alan Westworld yine de büyük bir reyting başarısı sağladı, 4. sezon onayı da aldı.


14- Alef

Alef, bir Türk polisiye – seri katil hikayesi anlatıyordu. Doğrusu yılın en sevilen ilk 20 dizisi arasına girmesine şaşırdım, sanki dizi o kadar fazla kişi tarafından izlenmemiş gibi bir izlenim yaratmıştı bende. 8 bölümlük dizi BluTV’de yayınlandı; başrollerde Kenan İmirzalıoğluAhmet Mümtaz Taylan ve Melisa Sözen yer alıyordu. Çekimler ve renkler çok etkileyiciydi; dizi “gerçek” (ve karanlık) İstanbul’u oldukça başarılı şekilde ekrana taşıyabildi. Son bölümün anlatım şeklini ben pek sevmesem de, finaliyle de, hikayesiyle de baştan sona oldukça eli yüzü düzgün bir işti.


13- Aşk 101

Love101
Love101

“Yılın En İyi Dizileri” listesinde olmasına şaşırdığım bir diğer yapım da Aşk 101 🙂 Bence sempatik ve nostaljik bir işti, büyük keyifle izledim. Ama yılın en iyilerinden miydi derseniz, bence değildi. Aşk 101, 90’lı yıllar İstanbul’unda, lisedeki bir arkadaş grubunun başlarından geçenleri anlatıyordu. 90’lı yıllarda geçmesine rağmen, o döneme dair detaylara çok fazla dikkat edilmemişti ancak şarkılar hakikaten efsaneydi.

Netflix’in 3. Türk orijinali olan bu yapım aslında en çok ilgiyi, aslında hikayede yer alması gereken “eşcinsel” karakter üzerinden çekti diyebiliriz. Dizide eşcinsel bir karakter olacağı söylentileri dizi yayınlanmadan ortaya çıktı; söylentiler yalanlandı. Dizi yayınlandı ve eşcinsel karakter olmadığı görüldü; ancak Osman karakterinin hikayesindeki boşluklar herkesin dikkatini çekti. Dizinin yayınlanmasından bir süre sonra ise AK Parti Genel Başkanı Mahir Ünal, “Aşk 101” dizisinin senaryosunun ilk halinde “Osman” karakterinin eşcinsel olduğunu ve itirazlar sonucunda bunun değiştirildiğini açık şekilde doğruladı.


12- Better Call Saul 5. Sezon

Bob Odenkirk’ün başrolünde yer aldığı Breaking Bad spin-offu “Better Call Saul”, pek çokları için Breaking Bad’i gölgede bırakacak bir yapım haline geldi. Ve Şubat ayında başlayan 5. sezonun da şimdiye kadarkiler arasında en iyisi olduğu söyleniyor. AMC kanalında yayınlanan dizinin 5. sezonu 10 bölümden oluşuyordu, dizi 6. sezonuyla final yapcak.


11- Lucifer 5. Sezon

lucifer-season-5-premiere-date

İptal edildi, geri döndü; final yapıyor -yapmıyor derken; Lucifer 5. sezonun ilk yarısını da geride bırakmış bulunuyoruz. Dizi normalde 5. sezonla final yapacaktı ama Netflix fikir değiştirdi; 6. sezon Lucifer’in final sezonu olacak. 5. sezonun ilk 6 bölümünü Ağustos ayında izledik; kalan 10 bölümün ne zaman yayınlanacağı henüz belirsiz. Sempatik ve baştan çıkarıcı şeytanımız Lucifer tarafında değişen çok da bir şey yok aslına bakarsanız. Dizi vaat ettiğini verdiği bölümler paylaştı izleyicilerle.

Not: Tom Ellis’i seviyoruz, hoş bi’ bey.


10- The Crown 4. Sezon 

Netflix’in final yapmaktan vazgeçtiği bir diğer orijinal dizisi de (ilki Lucifer idi) The Crown. İngiliz Kraliyet ailesinin gerçeklere dayanan kurgusal hikayesini anlatan dizinin normalde 5. sezonuyla final yapacağı söylenmişti, ancak daha sonra yapılan açıklama ile final sezonun 6. sezon olacağı duyuruldu. Dizinin 10 bölümlük 4. sezonu Kasım ayında yayınlandı ve yine çok beğenildi. The Crown 4. sezonda Gillian Anderson’u İngiltere’nin “Demir Leydisi” Margaret Thatcher rolünde, Emma Corrin‘i ise Prenses Diana rolünde izledik.


9- BoJack Horseman 6. Sezon

BoJack Horseman’ın “yetişkinlere yönelik bir animasyon” olması gerekiyordu sadece, daha fazlası değil; fakat sonuçta o bundan çok ama çok daha fazlası. Bu dizinin bazı bölümlerini gerçekten henüz atlatabilmiş değilim. Final sezonun ikinci kısmı Ocak ayı sonunda yayınlandı ve insanı, insana anlatan bu “at”ın hikayesi ağzımızda kekremsi bir tat bırakarak final yaptı.


8- The Umbrella Academy 2. Sezon

Netflix’in çizgi roman uyarlaması The Umbrella Academy’nin 10 bölümlük 2. sezonu, Temmuz ayının sonunda yayınlandı. “2. sezonun ilk sezondan daha iyi olduğu ancak dizinin henüz potansiyeline ulaşamadığı” söyleniyor eleştirmenler tarafından. 2. sezonda kardeşler kendilerini 60’lar Amerika’sında buluyorlar – farklı farklı tarihlerde. Tuhaf ama eğlenceli bir karmaşaya sahip The Umbrella Academy.


7- The Good Place 4. Sezon

the-good-place

Son yıllarda Amerikan ulusal kanallarından çıkan en iyi dizilerden biri olan – belki de en iyisi – The Good Place’in 4. sezonun kalan son 4 bölümü, Ocak 2020’de yayınlandı ve dizi final yaptı. NBC kanalının komedi dizisinde başrollerde Kristen Bell, William Jackson Harper, Jameela Jamil, D’Arcy Carden, Manny Jacinto ve Ted Danson yer alıyor. Yaşam, ölüm, ahlak, insan olmak, günah & sevap, etik anlayışı gibi konular üzerine bir “komedi” dizisi 🙂 Henüz izlemediyseniz gününüzü güzelleştirmek adına bir an evvel “binge watch” yapmanızı tavsiye ederiz. Bu arada dizinin finali hem tatmin edici, hem de oldukça hüzünlendiriciydi.


6- Unorthodox

Unorthodox 1

4 bölümlük bir mini-dizi olan Unorthodox, 26 Mart’ta Netflix’te yayınlandı. Deborah Feldman’ın çok satan “Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots” isimli otobiyografisinden ilham alınarak hayata geçirilen dizi, Williamsburg New York’taki hayatından, görücü usulü evliliğinden, içinde doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı “cemaatten” kaçarak Berlin’e gelen “Hasidik Yahudi” genç bir kadın olan Esther “Esty” Shapiro’nun hikayesini anlatıyor.

Esther “Esty” Shapiro rolünde 24 yaşındaki İsrailli oyuncu Shira Haas’ı izledik. Kendisi aday olsa da, Primetime Emmy ödülünü alamadı ama Maria Schrader Mini Dizi ya da Televizyon Filmi dalında “En İyi Yönetmen” Emmy ödülünü kazanmayı başardı.


5- Dark 3. Sezon

Dark-Season-3

İlk Netflix Alman orijinal dizisi olan tabiri caizse “beyin yakan” bilim kurgu dizisi Dark, 3. sezonu ile döngüsünü tamamladı ve final yaptı. Dizinin 8 bölümlük final sezonu 27 Haziran’da yayınlandı. Ve dizinin finali genel olarak – yani anladığımız kadarıyla – izleyenler için tatmin ediciydi…


4- Bir Başkadır

Bir_Başkadır_Ethos_Netflix_Dizi-Mania

Berkun Oya’nın elinden çıkan “Bir Başkadır”, sanırız bu yılın üzerinde en çok konuşulan işlerinden biri oldu. Çok övüldü, çok yerildi… Ama kesinlikle üzerinde çok konuşuldu ve çok izlendi. Benim de severek izlediğim Netflix’in orijinal Türk dizilerinden biri olan Bir Başkadır, ülkemiz insanını iyi gözlemlemiş ve başarılı şekilde izleyiciye aktaran bir iş. Detaylar da şahane ama en çok Öykü Karayel‘in oyunculuğu öne çıkıyor dizide.

İLGİLİ: Bir Başkadır: “Benim Memleketim”


3- The Boys 2. Sezon

Amazon Prime Video orijinal dizisi The Boys, 2. sezonda da en az ilk sezonda olduğu kadar şahaneydi. The Boys çizgi roman uyarlaması dizilerin seviyesini öyle bir noktaya çıkardı ki, televizyondaki çizgi roman uyarlamaları için yeni bir dönem başladı diyebiliriz. Supernatural’ın da yaratıcısı olan Eric Kripke tarafından yaratılan dizide, süper kahramanların günlük hayatın bir parçası olduğu bir evrende, işlerin nasıl yürüyeceğine dair “gerçekçi” bir bakış açısını izliyoruz.

Medya sektörüne, film endüstrisine, her şeyi bir ürün haline getirip anlamsazlaştıran popüler kültüre, politikaya, dine… pek çok konuya söyleyecek sözü olan bir The Boys. Kapitalist, içi boşaltılmış ve duygusuz, sloganlar üzerinden devam eden günümüz modern toplumuna ayna tutan bir iş. Süper kahramanların cirit attığı bir dünyayı anlatırken, yaşadığı toplumu bu kadar iyi analiz edebiliyor olması ise saygı uyandırıcı. The Boys 3. sezon onayı aldı. 15 sezonun ardından final yapan Supernatural’ın başrolü Jensen Ackles, The Boys 3. sezon kadrosuna katılacak isimlerden biri.


2- The Queen’s Gambit

The Queen's Gambit
THE QUEEN’S GAMBIT (L to R) ANYA TAYLOR-JOY as BETH HARMON in episode 103 of THE QUEEN’S GAMBIT Cr. PHIL BRAY/NETFLIX © 2020

The Queen’s Gambit için yılın sürprizi desek yanılmış olmayız sanırım. Walter Tevis’in aynı adlı romanından uyarlanan The Queen’s Gambit, 1950’lerin Kentucky’sinde inanılmaz bir satranç yeteneğine sahip olduğunu keşfeden yetim Beth Harmon’ın hikâyesini anlatıyor. Beth, erkeklerin egemen olduğu satranç dünyasında alışılagelmiş sınırları zorlayarak göz kamaştırmayı başaracaktır. Anya Taylor-Joy dizide Beth Harmon rolüyle karşımıza çıkıyor. 7 bölümlük bu mini dizi, Ekim ayında Netflix’te yayınlandı. Dizi yayınlanmasının ardından 63 ülkede en çok izlenen Netflix yapımı oldu ve platformda yayınlanan mini seriler içinde de tüm zamanların en çok izleneni unvanını kazandı. Takdire şayan bir başarı…


1- The Mandalorian 2. Sezon

Ve geldik sizlerin oylarıyla listemizin ilk sırasına yerleşen diziye: The Mandalorian 2. Sezon. Disney +’ın, Star Wars evreninde geçen bu dizisi 8 bölümlük 2. sezonunu henüz 4 gün önce (18 Aralık) tamamladı. Jon Favreau tarafından yaratılan dizi öylesine kaliteli bir iş ki, her bölümünde bir sinema filmi izliyormuş gibi hissediyor insan; hem hikaye, hem oyunculuk, yaratılan atmosfer, setler, kostümler… Her detay çok iyi, çok özenilmiş. Ayrıca artık ismini biliyor olsak da “Baby Yoda” demekten kendimizi alamadığımız şirinlik muskası “The Child” 😍😍😍

The Mandalorian 3. sezon olacak ancak yapılan açıklamaya göre 3. sezonun çekimleri 2021’de başlayacak ve henüz yayın tarihi belirsiz. Diğer taraftan, 2. sezonun finalinde açıklandığı üzere diziye bir spin-off geliyor, Boba Fett serisi kesinleşti. The Book of Boba Fett isimli dizi 2021 Aralık ayında Disney +’da yayınlanacak.


2020 Yılının En İyi Dizileri listemiz hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu dizileri izlemiş miydiniz? Sizin 2020 yılındaki favori diziniz neydi?