Türkçe “Ölüm Defteri” karşılığı olan Death Note, Tsugumi Ooba tarafından yazılıp Takeşi Obata tarafından resimlenen ve daha sonra animeye uyarlanan bir korku, polisiye serisidir.
Death Note, piyasaya manga olarak sürülmüştür. İlk önce, Şūeişa tarafından Haftalık Shonen Jump adlı bir dergide Aralık 2003’ten Mayıs 2006’ya kadar yayınlanmıştır. Toplam 108 bölümden oluşur. Daha sonra bu bölümlerden canlı bir film oluşturulur. Japonya’da 17 Haziran 2006 ve 3 Kasım 2006 tarihlerinde yayınlanmıştır ve ayrıca da bir animeye uyarlanır. Anime serisi Japonya’da 3 Ekim 2006 tarihinden 26 Haziran 2007 tarihine kadar yayınlanır.
Anime, on yedi yaşındaki bir lise öğrencisinin, bir şinigaminin –Ölüm Meleği- düşürmüş olduğu doğa üstü yeteneklere sahip bir defteri –Ölüm Defter’ i- bulup, dünyayı kötülüklerden arındırıp adaleti sağlayacağını konu alır. Bu düşünce ileride çok sorunlar doğuracaktır.
Death Note: Konusu
Bir ölüm meleği –şinigami– olan Ryuk, Ölüm Melekleri Dünya’sı -Şinigami Dünyası-nda oldukça sıkılmıştır. Bir gün elindeki iki Ölüm Defteri’nden birisini dünyaya atar. Bu defteri Yagami Light adında genç bir insan bulur. Light, son derece çalışkan ve zeki bir lise öğrencisidir. Defteri ilk bulduğunda, birisinin kendisine şaka yaptığını düşünür çünkü defterde, “Bu deftere ismi yazılan kişi ölür.” yazılıdır. Light, ilgisine yenik düştüğü için defteri alır. Eve geldiğinde, televizyonda bir rehine alma haberi vardır. Light, en iyi fırsatın bu olduğunu düşünerek, şüphelinin ismini deftere yazar. Kırk saniye geçtikten sonra şüphelinin kalp krizi geçirip öldüğünü görünce Light, bunun bir oyun olmadığını anlamıştır. Light, elindeki bu doğa üstü güçlere sahip defteri kullanarak, dünyadaki adaletsizliği bitirmeye karar verir.
Ölüm Defteri’ nin Kuralları1
- Deftere adı yazılan kişi ölür.
- Eğer deftere ismi yazan kişi ismi yazılan kişinin yüzünü bilmiyorsa o kişi ölmez, bu kural sayesinde aynı ismi taşıyanlar etkilenmez.
- Deftere adı yazılan kişi en az 40 saniye sonra ölür.
- Eğer ölüm nedeni belirlenmezse, kişi basit bir kalp kriziyle ölür.
- Ölüm şekli yazıldıktan sonra detayları 6 dakika 40 saniye içinde yazılmalıdır.
- Defter eğer yere 1 defa değerse o zaman dünyanın malı olur.
- Sadece defterin orijinal sahibi Ölüm Meleği’ ni –Şinigami- görür ve sesini duyar.
- Ölüm Defteri’ni kullanan kişi ne cennete ne de cehenneme gider.
- Ölüm Defteri’ne dokunan her insan Ölüm Meleği’ ni görür ve sesini duyar.
- Eğer defterin orijinal sahibi ölürse, defter Ölüm Meleği’ ne ait olur.
- Defterin sahibi defteri kullandıktan en geç 39 gün sonrasında Ölüm Meleği’ ni görür.
- Defterin orijinal sahibi olan Ölüm Meleği prensipte defterin sahibi olan insana yapacağı hareketlerle yardım etmemeli ve zarar vermemelidir.
- Ölüm Meleği’ nin defterin nasıl kullanılacağı ve içeriği hakkında insan sahibine açıklama yapma zorunluluğu yoktur.
- Ölüm Meleği ölüm defterine isim ekleyerek ölen kişinin fazla yıllarını alıp kendi hayatını uzatırken insanlar uzatamazlar.
- Ölüm Defteri’ni kullanan kişi kendi hayatını kısaltır.
- Ölüm Defteri’nin insan sahibi kendi hayat süresinin yarısını Ölüm Meleği gözüyle takas edebilir. Bu göz gördüğü insanın yaşam süresini ve gerçek adını görür.
- Ölüm Melekleri bilindik yöntemlerle ölmezler. Ancak bir insana aşık olup onun hayatını kurtarmak için ölüm defterini kullanmakla ölürler.
- Deftere yazılan ve fiziksel olarak mümkün olmayan ölüm şekilleri sonuçta basit bir kalp krizine dönüşür.
- Defterden koparılan çok küçük bir parça bile tam etki gösterir.
- Deftere yazılan tüm mümkün ölüm şekilleri ve detayları ancak okunabilir bir şekilde yazılırsa gerçekleşir.
- Defterin orijinal sahibi olmayan bir kişi bile defteri tam etkisiyle kullanabilir.
- Defter, 780 günden küçük kişileri etkilemez.
- Yazılan kişinin adı 4 defa yanlış yazılırsa defter o kişiyi öldürmez.
- Defter çalınır veya kaybolursa 490 gün içinde geri alınmadığı takdirde sahipliği yitirilir.
- Deftere 490 gün boyunca dokunmayınca (herhangi bir parçasına sayfasına) Defterle olan anılar silinir hafıza kaybı yaşanır.Fakat Deftere dokunduğunda her şeyi geri hatırlar .
- Bir ölüm defterine ismi yazılan kişinin ismi başka bir deftere yazılsa da 2. defter işlev görmez.
- Ölüm meleğinin gözlerine ve defterine sahip olan kişi başka ölüm defterine sahip olan kişinin sadece ismini görebilir. Ölmek için ne kadar zamanının kaldığını göremez.
Death Note: Ana Karakterler
Yagami Light – Kira
Ölüm Defteri’ni dünyada ilk kullanan insan.Popüler, zeki ve çalışkan olan Light başarılı fakat hayatından sıkılmış 17 yaşında bir lise öğrencisi. Dünyadaki adaletin eksik olduğunu hisseder. Ryuk, tarafından insanların dünyasına düşürülen Ölüm Defteri’ni bulunca tüm suçluları ölümle cezalandırmak için kullanmayı seçti ve kendisine halk tarafından “Kira -Katil-” lakabı verildi. Light’ın en çok istediği şey suçlardan arınmış tanrının ise kendisinin olduğu bir dünya yaratmak. Kendini adalet olarak görmektedir ve tanrı olduğuna inanır.Light, Dünyada sadece nazik ve dürüst insanların yaşamasını istemektedir.
L
L, dünyanın en iyi üç dedektifi arasındadır ve bu diğer iki dedektif de farklı kimliklerle yine kendisidir yani en iyi dedektif L’dir. Kendini Kira’yı bulmaya adamıştır bu yüzden Light’ın en başta cezalandırmak istediği isimdir. Başlangıçta Light L’i küçümsemiş fakat küçümsediği anda hiç beklemediği bir şekilde L’in tuzağına yakalanmıştır, daha sonraları L’i ciddiye almaya başlayan Light artık çok geç kalmıştır çünkü L daha önce yaptığı hatalardan yola çıkarak Light’ı çok hızlı bir şekilde köşeye sıkıştırmayı başarmıştır. L’in çok garip alışkanlıkları vardır. Rakiplerine tahmin edemeyecekleri kadar yakın olan ama asla açık vermeyen farklı bir strateji uygular. L tatlı yemeyi oldukça çok sever, garip bir oturuşu vardır ve bu şekilde oturmazsa düşünmesinin yüzde kırk oranda azaldığını söyler.
Misa Amane
Kira’-Light Yagami-ya hayrandır; çünkü Kira Amane’nin ailesini öldüren katili öldürmüştür. Ayrıca ikinci Kira’dır. Şinigami gözlerini iki kere almıştır. Gözleri almanın bedeli kişinin kalan yaşam süresinin yarısıdır. Light için ölümü bile göze alabilir, Dünya’da eşi benzeri olmayan bir aşkı Light’a besler.
1: Vikipedi